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Browsing by Author "Rovirosa, Alicia"

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    Publication
    Adherence to the EAT-Lancet Diet Among Urban and Rural Latin American Adolescents: Associations with Micronutrient Intake and Ultra-Processed Food Consumption
    (2025) Vargas, Rulamán; Monge, Rafael; Rodríguez, Sonia; Araneda, Jacqueline; Teixeira, Leandro; Cedie, Gustavo; Gaitán, Diego; Pizarro, Tito; Pinheiro Fernandes, Anna Christina; Rovirosa, Alicia; Sánchez, Tania; Zapata, María
    Background/Objectives: Adolescents in Latin America are experiencing rising rates of overweight/obesity and non-communicable diseases, while public health nutrition efforts targeting this group remain limited. This study explores adherence to the EAT-Lancet diet and its relationship with micronutrient adequacy and ultra-processed food (UPF) consumption. Methods: Cross-sectional data from national nutrition surveys of 19,601 adolescents across six Latin American countries were analyzed. Data on sociodemographics, anthropometrics, and dietary habits were collected using standardized questionnaires and 24 h dietary recalls or food records. Nutrient intake was estimated via statistical modeling, and nutrient adequacy ratios were based on age- and sex-specific requirements. UPF intake was classified using the NOVA system, and adherence to the EAT-Lancet diet was assessed with the Planetary Health Diet Index. Results: Overall adherence to the EAT-Lancet diet was low (mean score: 28.3%). Rural adolescents had higher adherence than urban adolescents, and those aged 10–13 and 17–19 showed better adherence compared to adolescents aged 14–16. Adolescents from lower socioeconomic backgrounds adhered more than those from higher socioeconomic backgrounds. Adherence varied from 20.2% in Argentina to 30.2% in Brazil and Chile. Higher adherence was associated with lower UPF intake. Among urban adolescents, greater adherence was linked to a higher risk of inadequate riboflavin, niacin, and cobalamin intake, a trend not observed in rural adolescents. Conclusions: Adherence to the EAT-Lancet diet is low among Latin American adolescents, particularly in urban areas. Public health efforts should prioritize reducing UPF consumption, improving access to nutrient-dense, culturally appropriate foods, and supporting fortified staple foods.
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    Publication
    Escasa adherencia a una dieta saludable y sustentable detectada en adolescentes en américa latina: urgente necesidad de nuevas políticas públicas
    (2025) Pizarro, Tito; Salas, Paola; Pinheiro, Anna; Monge, Rafael; Vargas, Rulaman; Araneda, Jacqueline; Teixeira, Leandro; Cediel, Gustavo; Gaitan, Diego; Rodriguez, Sonia; Rovirosa, Alicia; Sánchez, Tania; Zapata, María
    La transformación de los ecosistemas alimentarios es fundamental para enfrentar de manera conjunta los desafíos relacionados con la salud pública, la seguridad y soberanía alimentaria, así como la sostenibilidad ambiental. Este documento es fruto de una revisión de las dietas de adolescentes en seis países de América Latina, donde evidenciamos que la adherencia promedio de los adolescentes al patrón alimentario propuesto por la Comisión EAT-Lancet alcanza apenas un 28,3% . Este patrón alimentario se caracteriza por desincentivar el consumo de alimentos de origen animal, principalmente carnes rojas, así como alimentos con alto grado de procesamiento. Prevalecen alimentos naturales y principalmente de origen vegetal, con bajo grado de procesamiento. A partir de aquello, proponemos tres políticas públicas para aportar a la solución del problema de la malnutrición en el grupo de adolescentes, que tienen una particularidad, benefician a toda la población: (I) fomentar sistemas alimentarios y entornos escolares que propician una alimentación basada en Guías Alimentarias locales, con el fin de garantizar una alimentación saludable y sustentable; (II) implementar subsidios para alimentos naturales y mínimamente procesados asociadas a una mejor salud humana y ambiental; y (III) reforzar las políticas regionales que limitan la disponibilidad y el acceso a productos comestibles y bebibles ultraprocesados (PCBU), mediante herramientas como el etiquetado nutricional y ambiental frontal de advertencia, impuestos saludables, restricciones a la publicidad, y limitaciones en la presencia de estos productos en entornos escolares. La puesta en marcha de estas medidas podría contribuir significativamente a mejorar el patrón alimentario en la población adolescente, pero, además, reducir la carga de enfermedades crónicas no transmisibles, promover la equidad social y disminuir la huella ecológica del sistema alimentario.

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