Browsing by Author "Mora, Marcela"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Social participatory teaching and learning – lessons from a partnership of industrial designers and local artisans(2015) Briede, Juan Carlos; Cabello, Marcela; Olivera, Pablo; Mora, Marcela; Pérez, MarcelaRegional industrial design education aims to reinvent itself and adapt to local realities, such as the demands of industry and society, while providing object-oriented solutions. Artisan craftsmanship is one particular social demand. The present study therefore aims to better understand the role of industrial design in the production of artisan crafts. The User-Centred Design Workshop (UCD) for third-year industrial design students at the Universidad del Bío-Bío in Concepción, Chile established a collaborative alliance between the “Fundación Trabajo para un Hermano” (TPH) Concepción1 (“Foundation Working in Fraternity, Concepción”), the Universidad del Bío-Bío and artisans affiliated with the group “Comercio Justo Manos” (“Fair Trade Hands”). Together participants worked to identify opportunities and potential setbacks related to the micro-production of artisan crafts, from creation to exhibition of jewellery, wooden handicrafts, woven goods, felted products and handmade soap. Solutions proposed by student designers primarily supported artisan production. Participant perceptions were evaluated both during and upon completion of the workshop and covered a range of aspects such as project skills and collaborative work, among others. The collaborative project was well received among students and particularly artisans. Despite differences of opinion, both groups agreed on a number of aspects and positively evaluated the overall methodological focus and results of the project.Publication Vitamin D deficiency/insufficiency on healthy infants receiving standard supplementation(2022) Bravo, Paulina; Navarro, Ernesto; Mora, Marcela; Calvanese, Marlene; Taub, Marianne; Pérez, Diego; Barros, José Ignacio; Guevara, Mercedes; Pérez, Angélica; Canals, AndreaLa vitamina D (VD) es indispensable para el metabolismo del calcio y fósforo, su deficiencia puede causar raquitismo. En Chile se suplementa con 400 UI /diarias desde el primer mes hasta el año de vida. Objetivo: Describir las concentraciones plasmáticas de VD en lactantes sanos suplementados y secundariamente, evaluar la asociación del estatus de VD con estacionalidad y estado nutricional. Sujetos y Método: Estudio de corte transversal. Se evaluó a lactantes con lactancia materna exclusiva o mixta que acudían a controles pediátricos mensuales y recibían suplementación de VD a dosis de 400 UI diarias. A los 6 meses de edad se midió la concentración plasmática de VD, el peso y la talla. Posteriormente se clasificó el estado nutricional (peso/edad y peso/talla) según los referentes de la OMS. De acuerdo a la concentración plasmática de VD, se definió como normal ≥ 30 ng/ml, insuficiencia si esta fue entre 20 y 29 ng/ml y deficiencia < 20 ng/ml. Resultados: Se estudiaron 40 lactantes, 40% tuvieron concentracio nes de VD insuficientes y 40% deficientes. En el modelo de regresión lineal múltiple, las variables que se asociaron, de modo significativo, con una menor concentración de VD fueron: el periodo del año invierno-primavera (p = 0,007) y el riesgo de desnutrición (p = 0,038). Conclusiones: La frecuencia de deficiencia e insuficiencia de VD es elevada en nuestra población suplementada, dicho déficit es mayor durante el invierno y la primavera y en sujetos con riesgo de desnutrición.