Browsing by Author "Pizarro, Margarita"
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Item Experiencia de educación continua en línea en gastroenterología para médicos no especialistas(2019) Isbej, Lorena; Uribe, Javier; Carrasco, Olga; Villarroel, Isaac; Pizarro, Margarita; Jirón, María Isabel; Sanhueza, Edgar; Álvarez, Manuel; Hernández, Cristián; Díaz, Luis; Cerda, María; Kramer, Tomás; Munizaga, Fernando; Riquelme, Arnoldo; Rollán, Antonio; Monsalve, XimenaBackground: Continuing education is essential for health professions and online courses can be a good way for professional development. Aim: To describe the experience with online courses for continuing education in hepatology and gastroenterology and to analyze their educational impact. Material and methods: A three years' experience in courses on liver diseases and digestive tract is described. Their curricular design, methodology, and the educational impact was analyzed using the four levels of the Kirkpatrick's model. Results: On average, there were 321 students per course (2015-2017). 94% were Chilean and 6% from abroad (20 countries). In the educational impact analysis, in level 1 "reaction": 93% said that the course fulfilled their expectations and 92% would recommend it. In level 2 "learning": 42% approved the courses. Level 3 "behavior" was not evaluated and level 4 "organizational change" highlighted that the traditional face-to-face continuing education model of Chilean Gastroenterology Society (SChG) changed to full distance model in these three courses, with 1284 students from South America, Asia and Europe, in a 3-years-period. Additionally, these programs were included in the Medical Society of Santiago (SMS) continuing education agenda. Conclusions: The alliance between the SMS and the SChG generated on line courses that meet the educational needs of physicians and medical students, with excellent results and student perception.Publication Terapias cuádruples son superiores a terapia triple estándar en primera línea de erradicación de Helicobacter pylori en Chile(2022) Reyes, Diego; Ortiz, Javier; Fuentes-López, Eduardo; Budnik, Sigall; Gándara, Vicente; Gallardo, Andrea; Seydewitz, María Francisca; Candia, Roberto; Vargas, José Ignacio; Rollan, María Paz; Godoy, Javiera; Rollan, Antonio; Mansilla, Rodrigo; Arenas, Alex; Chahuán, Javier; Espino, Alberto; Pizarro, Margarita; Riquelme, ArnoldoIntroducción: La infección por Helicobacter pylori afecta aproximadamente al 70% de lapoblación chilena. Es un problema de salud pública cuyo tratamiento de erradicación formaparte de políticas públicas en Chile.Objetivos: Caracterizar los esquemas de erradicación de primera línea de H. pylori más uti-lizados en nuestro medio y evaluar su eficacia.Métodos: Se realizó un estudio observacional retrospectivo donde, en pacientes con infecciónpor H. pylori certificada, se evaluó el esquema de erradicación indicado por el médico tratante,su eficacia, adherencia y efectos adversos.Resultados: Se analizaron 242 pacientes y 4 esquemas de erradicación; terapia triple estándar,terapia dual, concomitante y cuadriterapia con bismuto. Se observaron tasas de erradicaciónde 81,9% (IC 95% 74,44---87,63), 88,5% (IC 95% 73,13---95,67), 93,7% (IC 95% 78,07---98,44) y 97,6%(IC 95% 84,81---99,67) respectivamente, siendo más eficaces la terapia concomitante (RR: 1,14;IC 95% 1,01---1,29; p = 0,028) y cuadriterapia con bismuto (RR: 1,19; IC 95% 1,09---1,31; p <0,001) que la triple terapia estándar. La tasa de efectos adversos reportados fue de 58,5%(IC 95% 50,66---65,92), 35,4% (IC 95% 24,6---48,11), 22,9% (IC 95% 11,81---37,14) y 63,4% (IC95% 47,8---76,64), para la terapia triple estándar, dual, concomitante, y cuádruple con bis-muto, respectivamente. La terapia dual y concomitante tuvieron menos efectos adversos encomparación con la terapia estándar.Conclusiones: Las cuadriterapias son superiores a la triple terapia estándar por lo que deberíanser consideradas como tratamiento de primera línea en Chile. La terapia dual es promisoria.Más estudios serán requeridos para determinar qué esquemas son más costo-efectivos.© 2021 Elsevier Espa˜na, S.L.U. Todos los derechos reservados.