Browsing by Author "Palacio, Ana"
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Item Asociación del estado nutricional con adicción a los alimentos hiperpalatables en adultos que residen en Chile(2023) Jorquera, Macarena; Dabovich, Sofía; De Martino, Renata; Palacio, Ana; Díaz, XimenaLa alta prevalencia de malnutrición por exceso en Chile puede estar determinada por la ingesta excesiva de alimentos hiperpalatables, un factor de riesgo que puede conllevar a una conducta adictiva si se consumen de manera habitual. Objetivo: Evaluar la asociación entre el estado nutricional y la adicción de alimentos hiperpalatables en la población adulta residente en Chile durante el año 2022. Metodología: Estudio transversal analítico observacional. Muestra de 172 participantes con edad promedio de 28 años. Se obtuvo información de características sociodemográficas y se aplicó la versión chilena de la Escala de Adicción a los Alimentos de Yale mediante plataforma REDCap. La Escala evalúa la presencia de 11 síntomas de adicción y la significancia clínica. Se determinó el estado nutricional, perímetro de cintura y composición corporal. Para comparar el estado nutricional con la adicción a los alimentos hiperpalatables se utilizó la Prueba Exacto de Fisher. Resultados: 54% de la muestra fueron mujeres y 48,3% presentó malnutrición por exceso. La prevalencia de adicción fue 15,7% (67,0% presentó un nivel severo de adicción). No hubo asociación entre el estado nutricional y la adicción a los alimentos hiperpalatables (p=0,936). Conclusión: La adicción a los alimentos hiperpalatables no es significativamente mayor en los sujetos con malnutrición por exceso en comparación a sujetos normopeso en la muestra de adultos residentes en Chile durante el año 2022. Sin embargo, este estudio es de gran aporte científico al ser el primer estudio que aplica la Escala de Adicción a los Alimentos de Yale en población chilena.Item Cambios de la composición corporal en pacientes sometidos a cirugía bariátrica: bypass gástrico y gastrectomía en manga(2019) Palacio, Ana; Quintiliano-Scarpelli, Daiana; Lira, Isidora; Navarro, Paula; Orellana, Valentina; Reyes, Alejandra; Henriquez, DanielaIntroduction: among the surgical techniques that promote greater weight loss are Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) and sleeve gastrectomy (SG). These procedures generate changes in muscle mass (MM) and fat mass (FM). Objective: the aim of this study was to determine changes in body composition in patients undergoing RYGB and SG in a period of one-year after surgery. Methods: a cross-sectional retrospective study was conducted in three clinical centers of bariatric surgery in the Metropolitan Region, Chile. Information on MM and FM was obtained through bioimpedance analysis of 96 women and 32 men, operated between 2013 and 2017. Results: RYGB operated subjects presented higher MM content preoperatively and at the end of the first year compared to SG. In the first six months, the loss for MM, FM and % total fat (%FM) was similar in both techniques. Men with RYGB present greater loss of MM and FM in the first trimester post-surgery than those who submitted to SG (p = 0.0453). Subjects submitted to RYGB presented higher weight and body mass index (BMI) in the preoperative (p = 0.0109); the BMI at the end was similar in both surgical techniques (p = 0.6936). The lost kilos of MM were greater in the subjects submitted to RYGB (p = 0.0042), however, the % loss of MM exceeds the recommended (up to 22%) in both techniques. Conclusion: the nutritional approach is necessary to increase protein intake pre- and post-surgery as well as physical activity in order to preserve this compartment.Item Potencia aeróbica máxima en el obeso: Valores de referencia(2019) Cancino, Jorge; Olivares, Mariela; Maiz, Cristóbal; Soto, Johana; Palacio, Ana; Pino, JohannaBackground: The evaluation of physical fitness is important to determine workloads and to assess the effectiveness of exercise interventions in obese people. Aim: To determine the maximum aerobic power output (MAPO) in overweight and obese individuals and to establish reference parameters for the Chilean population. Material and methods: One hundred five men and 218 women performed a cycle ergometer test up to 85% of their maximum heart rate. MAPO was determined by linear extrapolation of the theoretical maximum heart rate. Results: Among men, MAPO values were 234.9 ± 48.4 w for body mass index (BMI) values between 30 and 34.9 kg/m2, 235.1 ± 69.7 w for BMI between 35 and 39.9 kg/m2, 270.2 ± 86.5 w for BMI over 40 kg/m2. MAPO relative values were 2.27 ± 0.5, 2.16 ± 0.6 and 1.96 ± 0.8 w/kg, respectively. Among women, MAPO was 172.6 ± 36.1 w for a BMI < 30 kg/m2, 169.2 ± 39.4 w for BMI between 30 and 34.9 kg/m2, 179.5 ± 48.8 w f179.5 ± 48.8 w for BMI between 35 and 39.9 kg/m2 and 202.3 ± 57.3 w for BMI of 40 kg/m2 or over. The relative values were 2.33 ± 0.5; 2.02 ± 0.5; 1.91 ± 0.5 and 1.81 ± 0.5 w / kg (p < 0.05). Conclusions: MAPO estimation with a cycle ergometer test is well tolerated in overweight and obese individuals. MAPO decreased along with BMI increments in women. No association between BMI and MAPO in men was observed.