Browsing by Author "Araneda Flores, Jacqueline"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item Food Availability in Different Food Environments Surrounding Schools in a Vulnerable Urban Area of Santiago, Chile: Exploring Socioeconomic Determinants(2022) Pinheiro Fernandes, Anna; Quintiliano-Scarpelli, Daiana; Araneda Flores, Jacqueline; Álvarez, Claudio; Suárez-Reyes, Mónica; Palacios, José Luis; Pizarro Quevedo, Tito; Marques de Oliveira, Maria RitaThe analysis of the food environment is used to identify areas with gaps in the availability of healthy foods and can be used as a public policy assessment tool. In recent decades, Chile has implemented several strategies and regulations to improve food environments, with encouraging results. Little is known about the scope of these measures in socially vulnerable environments. This study is part of a project that seeks to build an integrated intervention model for healthy school environments in a vulnerable area of Santiago, Chile. The objective of this study was to evaluate the availability of healthy and unhealthy foods around schools and the relationship between it and socioeconomic determinants of the school community in the Chilean context. A cross-sectional study to measure the food environment of informal markets (street food), formal markets (stores), and institutions (schools) was conducted in and around 12 schools (100 m surrounding schools) in a vulnerable urban area of Santiago, Chile. A lack of healthy foods was observed, which was related to some socio-economic determinants and the multidimensional poverty was the most relevant. The diagnosis of food environments around schools can represent an important target for governments to implement policies focused at improving the availability of healthy foods.Item Impacto de los mensajes frontales de advertencia en el patrón de compra de alimentos en Chile(2021) Quintiliano-Scarpelli, Daiana; Gomes Ramires, Tatiana; Araneda Flores, Jacqueline; Pinheiro Fernandes, Anna.Objetivo: analizar el impacto de los mensajes frontales de advertencia (MFA) en los patrones de compra de alimentos de familias chilenas con menores de 14 años después de la ley que regula el etiquetado nutricional en Chile. Métodos: estudio transversal que entrevistó a 468 apoderados de 11 establecimientos educacionales de Santiago. La encuesta pesquisó la percepción de los apoderados con respecto a los MFA, los patrones de compra y la influencia de los hijos en la compra de los alimentos adquiridos por la familia. Resultados: la madre es principalmente la responsable de las compras de alimentos del hogar (62.0 %). Los apoderados con escolaridad más alta presentaron mayor conocimiento de la regulación ((p < 0,05). El 66,3 % no consideraban la información presente en el rótulo antes de la ley. El MFA considerado más importante fue “Alto en azúcares” (18,0 %). El 49,5 % dejaron de comprar algún alimento debido a la presencia de MFA. El 75,0 % de los apoderados indicó que sus hijos los acompañan en el momento de la compra. Se observó una menor probabilidad de cambio en el patrón de compra de alimentos en las familias que no consideraban importante los MFA (OR: 5,85; p < 0,001), que no entendían los MFA (OR: 2,99; p = 0,020), que no tenían el hábito de leer el etiquetado antes de la ley (OR: 2,63; p < 0,001) y en las que el niño solicitaba algún alimento en el momento de la compra (OR: 2,91; p = 0,009). Conclusión: los factores asociados a la compra de alimentos con MFA fueron: no considerarlos importante, no entenderlos, no tener el hábito de leer el etiquetado y la solicitud de alimentos por los hijos en el momento de la compra.